39η βορειοελλαδικη ορειβατικη συναντηση – βορασ

Όπως γνωρίζετε, ο ΕΟΣ Έδεσσας ανέλαβε από την 38η ΒΟΣ που έγινε στο Πλατανόρεμα Σερβίων το 2023, να διοργανώσει την 39η Βορειοελλαδίτικη Ορειβατική Συνάντηση, το διήμερο 15-16 Ιουνίου στο ξέφωτο Πατήματος στο όρος Βόρας, σε υψόμετρο 1450μ.

Λίγα λόγια για την περιοχή μας
Ο Βόρας ή Καϊμάκι είναι οροσειρά στα σύνορα της Ελλάδας με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας εκτεινόμενη και στις δυο χώρες. Αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή του νομού Πέλλης στα νότια, με το Μορίχοβο της Βόρειας Μακεδονίας στα βόρεια και εκτείνεται
ως τα όρια του νομού Φλώρινας. Αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας με 2.524 μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται ανατολικά με τα βουνά Πίνοβο (2.156 μέτρα) και Τζένα (2.182 μέτρα), τα οποία αποτελούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βορειοδυτικά της Όρμας Αλμωπίας εκτείνεται το Μαύρο Δάσος του Βόρα με πυκνή βλάστηση.
Η Έδεσσα είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του Δήμου Έδεσσας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη είναι φημισμένη για τους κατταρράκτες της. Βρίσκεται πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό. Ιδρύθηκε το 813 π.Χ. από τον πρώτοΜακεδόνα Βασιλιά, τον Ηρακλείδη Κάρανο και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Γνώρισε πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο πληθυσμός της πόλης της Έδεσσας , μαζί με του διευρυμένου Δήμου Έδεσσας ανέρχεται στους 26.336 κατοίκους (απογραφή 2021). Επίσης μέχρι την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας στην Ημαθία, από τον Μανώλη Ανδρόνικο πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι οι Αρχαίες Αιγές βρίσκονται στο Αρχαιολογικό χώρο πόλης, βάσει απόψεων αρχαιολόγων.


Πώς να έρθετε στο Ξέφωτο Πατήματος

O κατασκηνωτικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ, 40 ́ απο την Έδεσσα μέσω του χωριού Κερασιά και 20 χλμ 30 ́από το παραδοσιακό χωριό Παλιός Άγιος Αθανάσιος. Οι συντεταγμένες του σημείου είναι 40.891253, 21.868981

Αγαπητοί φίλοι παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε έγκαιρα για τον αριθμό των μελών σας που επιθυμούν να παρευρεθούν στην 39η ΒΟΣ στο εμαιλ του συλλόγου μας. Θα μας βοηθήσετε έτσι στην καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης. Εμείς από την μεριά μας σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο για να μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τόπο μας.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α ́ΠΠ και για το σκοπό αυτό θα προσκληθούν ορειβατικοί σύλλογοι απο τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, η πόλη της Έδεσσας βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά και μπορείτε να θαυμάσετε τους διάσημους καταρράκτες της καθώς και το πάρκο με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά με τα εργοστάσια που τροφοδοτούνταν με νερό. Επίσης, ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών που ξεκινούν από την Έδεσσα θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και σε άλλα σημεία για να δείτε την πόλη που κάθεται σε έναν επιβλητικό βράχο.

Πρόγραμμα 39ης Βορειοελλαδίτικης Ορειβατικής Συνάντησης

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουνίου 2024
15:00-17:00 Άφιξη στο ξέφωτο Πατήματος (40.8911708Ν, 21.8685094Ε)
17:00-18:45 Καλωσόρισμα, παρουσιάσεις
18:45-19:30 Ομιλία σχετική με την ιστορία του Μακεδονικού Μετώπου – Μάχη του
Καιμάκτσαλαν
19:45 Σύντομοι χαιρετισμοί διοργανωτών, ανταλλαγή αναμνηστικών
20:00 Συμβούλιο Προέδρων Συλλόγων
20:00 Φαγητό-ποτό-ορειβατικό γλέντι
00:00 Ξεκούραση-σιωπητήριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Ιουνίου 2024
06:30: Εγερτήριο – πρωινό.
Θα ακολουθήσουν δύο πεζοπορίες.
07:30: Μετάβαση με αυτοκίνητα στο Χ/Κ Καιμάκτσαλαν και από εκεί ανάβαση στο
εκκλησάκι Προφήτη Ηλία Βόρας, (2524m),
Ώρες πορείας: 3
Βαθμός Δυσκολίας :1
Μήκος: 7km
Ελάχιστο υψόμετρο: 2024m
Μέγιστο υψόμετρο: 2524m
Υψομετρική διαφορά 500m
Χαρακτηριστικό διαδρομής: Αλπικό τοπίο

08:00: Έναρξη δεύτερης διαδρομής, “ κυκλική διαδρομή από το χώρο κατασκήνωσης προς το Σέρβικο νεκροταφείο, εκκλησία των Αεροπόρων, κιόσκι, κορυφή Καλογερίτσα, χώρος κατασκήνωσης”
Ώρες πορείας: 4
Βαθμός Δυσκολίας :1
Μήκος: 12km
Ελάχιστο υψόμετρο: 1180m
Μέγιστο υψόμετρο: 1560m
Υψομετρική διαφορά 380m
Χαρακτηριστικό διαδρομής: Πυκνό δάσος Οξιάς
12:00: Επιστροφή ορειβατών
Πέρας της 39ης Βορειοελλαδίτικης Ορειβατικής Συνάντησης
Σημ: Ενδέχεται να προστεθούν και άλλες πορείες ανάλογα με το πλήθος των συμμετοχών.

Η πρόσβαση στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνεται με τα αυτοκίνητα των συμμετεχόντων. Για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες μαζί με την σκηνή και το υπνόσακο τους, να έχουν μαζί τους τα προσωπικά τους σκεύη φαγητού (καραβάνα, πιρούνι, μαχαίρι, ποτήρι) και το παγούρι τους. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει πόσιμο νερό.

Scroll to Top