περιοχη λοφου 606

Διαδρομή 1: Πάρκο Νίκης – Λόφος 606
 
ΧρόνοςΑπόστασηΑρχείο GPS
1 ώρα3 χλμ.
 

Η διαδρομή ξεκινά από το πάρκο Νίκης που βρίσκεται στο στενάκι λίγο πριν την διάβαση των γραμμών για Αριδαία και μας οδηγεί προς Γαβαλιώτισσα. Προχωράμε δίπλα στις γραμμές του τρένου και στην διάβαση στρίβουμε αριστερά προς Γαβαλιώτισσα. Στην Γαβαλιώτισσα μπροστά από το σπιτάκι των παλαιών προσκόπων στρίβουμε αριστερά σε χαρακτηριστικό πλάτανο με τραπεζόπαγκο λίγο παραπέρα και μπαίνουμε σε μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί σε υπόγειο γεφυράκι κάτω από την άσφαλτο λίγο πιο κάτω από το ΦΟΕ. Αφού περάσουμε το γεφυράκι ανεβαίνουμε δεξιά στο πρανές και καταλήγουμε στο αναψυκτήριο του ΦΟΕ. Από εδώ συνεχίζουμε για 10-20μ. πάνω στον κεντρικό χωματόδρομο και αμέσως ανεβαίνουμε δεξιά σε μονοπάτι το οποίο αρχικά μας γυρίζει για λίγο πίσω προκειμένου να αρχίσουμε να παίρνουμε ομοιόμορφα ύψος. Σύντομα βγαίνουμε σε διασταύρωση χωματόδρομων την οποία διασχίζουμε διαγώνια και μπαίνουμε ξανά δεξιά μέσα σε μονοπάτι με δάσος. Το μονοπάτι αυτό μας βγάζει στην άκρη ενός οργωμένου χωραφιού και στη συνέχεια σε διασταύρωση χωματόδρομων. Σε αυτήν την διασταύρωση στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε την πορεία πάνω στον χωματόδρομο για περίπου 5 λεπτά οπότε και συναντάμε χωματόδρομο που φεύγει αριστερά. Εδώ στρίβουμε αριστερά και πάρα πολύ γρήγορα αφήνουμε τον χωματόδρομο για να μπούμε δεξιά σε καλογραμμένο μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί σε χαρακτηριστικό σημείο με θέα όπου υπάρχει κόκκινος χτιστός πυρσός. Συνεχίζουμε πάνω στον φαρδύ δρόμο ο οποίος μας βγάζει στον κεντρικό χωματόδρομο. Εδώ διασταυρωνόμαστε με την διαδρομή 2. Στρίβουμε δεξιά στον κεντρικό χωματόδρομο και αμέσως μετά μπαίνουμε αριστερά σε μονοπάτι. Το μονοπάτι στο τελείωμα του διασταυρώνεται με τσιμεντόδρομο τον οποίο διασχίζουμε κάθετα και σχεδόν αμέσως μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι (έχει μικρό εκκλησάκι θαμμένο σε χόρτα στο σημείο αυτό) το οποίο μας βγάζει στον τελικό προορισμό μας στην κορυφή του λόφου 606 όπου υπάρχει κιόσκι και πυροφυλάκιο.

 
 Διαδρομή 2: ΦΟΕ – Λόφος 606
 
ΧρόνοςΑπόστασηΑρχείο GPS
1 ώρα3,5 χλμ.
 

Η διαδρομή ξεκινά από το αναψυκτήριο του ΦΟΕ (ως εδώ ερχόμαστε με αμάξι) και ακολουθεί τον κεντρικό χωματόδρομο. Περνάμε το χαρακτηριστικό ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και σενεχίζουμε ευθεία. Σε 10-15 λεπτά από το ΦΟΕ στρίβουμε δεξιά σε χαρακτηριστική μεγάλη φουρκέτα παραμένοντας στον κεντρικό χωματόδρομο. Σε περίπου είκοσι λεπτά συναντάμε σημείο θέας με χαρακτηριστικό κόκκινο χτιστό πυρσό (10μ δίπλα από τον δρόμο). Στο σημείο αυτό διασταυρωνόμαστε με την διαδρομή 1. Συνεχίζουμε τον κεντρικό χωματόδρομο ευθεία ανηφορικά και σε περίπου είκοσι λεπτά φτάνουμε στην κορυφή του λόφου 606 όπου υπάρχει κιόσκι και πυροφυλάκιο.

 
 Διαδρομή 3: Νεκροταφεία – Μαύρη Κορυφή – Πάρκο Νίκης
 
ΧρόνοςΑπόστασηΑρχείο GPS
1,5 ώρα6 χλμ.
 

Η διαδρομή ξεκινάει από την άσφαλτο ανάμεσα στα νεκροταφεία και στο φυτώριο που υπάρχει από δίπλα. Κινούμαστε πάνω στην άσφαλτο ανηφορικά, περνάμε στα δεξιά μας βουλκανιζατέρ και στη συνέχεια αλάνα του Δήμου με άχρηστα αντικείμενα. Στο σημείο αυτό στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε σε ποταμάκι το οποίο διασχίζουμε από τσιμεντένια γεφυρίτσα που έχει στο πλάι. Αμέσως μετά τη γεφυρίτσα στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο όπου υπάρχει πινακίδα προς Πρ. Ηλία. Πλησιάζουμε γραμμές τρένου και τις διασχίζουμε κάθετα. Στο σημείο πριν και μετά τις γραμμές ο χωματόδρομος μετατρέπεται για λίγο σε τσιμεντόδρομο. Μετά τις γραμμές στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τον κεντρικό χωματόδρομο ο οποίος πολύ σύντομα κάνει αριστερή φουρκέτα. Παραμένουμε στον κεντρικό χωματόδρομο μέχρι που συναντάμε διχάλα όπου ευθεία συνεχίζει γα το μοναστήρι του Πρ. Ηλία, ενώ εμείς φεύγουμε δεξιά πάνω σε μεγάλη φουρκέτα. Ακολουθούμε τον κεντρικότερο χωματόδρομο χωρίς να δίνουμε σημασία σε κάποια μικρά δρομάκια που φεύγουν δεξιά μέχρι που φτάνουμε σε μεγάλη διασταύρωση όπου στρίβουμε αριστερά. Στο σημείο αυτό διασταυρωνόμαστε με την διαδρομή 4 και ακολουθούμε κοινή πορεία μέχρι την επόμενη διασταύρωση που στρίβουμε δεξιά. Πολύ σύντομα φτάνουμε στην Μαύρη κορυφή σε υψόμετρο 504μ. που είναι ένα μεγάλο πλατώ το οποίο βλέπουμε στα αριστερά μας. Συνεχίζουμε την πορεία μας κατηφορικά πλέον προσπερνώντας 2 παράδρομους που φεύγουν αριστερά. Φτάνουμε σε χαρακτηριστική μεγάλη φουρκέτα την οποία ακολουθούμε στα αριστερά. Μετά από κάποια μέτρα αφήνουμε τον χωματόδρομο και μπαίνουμε δεξιά σε μονοπάτι το οποίο μας βγάζει σε υπόγειο γεφυράκι που περνά κάτω από την άσφαλτο ανάμεσα από το ΦΟΕ και την Γαλαβιώτισσα. Στο σημείο αυτό διασταυρωνόμαστε με την διαδρομή 1. Μετά το γεφυράκι βγαίνουμε στην Γαβαλιώτισσα, κατεβαίνουμε κάτω στις γραμμές του τρένου και στρίβουμε δεξιά προς τα σπιτάκια που στο τελείωμά τους καταλήγουμε στο πάρκο Νίκης και στο τέλος της διαδρομής μας.

 

 Διαδρομή 4: Πάρκο Νίκης – Λόφος 606

 
ΧρόνοςΑπόστασηΑρχείο GPS
2 ώρες4,7 χλμ.
 
Η διαδρομή ξεκινάει έχοντας στην πλάτη μας τα Νεκροταφεία και αριστερά μας το φυτώριο. Περνάμε τη μεγάλη γέφυρα πάνω στην άσφαλτο και μόλις την περάσουμε φεύγουμε ευθεία πάνω προς τις γραμμές του τρένου τις οποίες διασχίζουμε κάθετα. Στα πρώτα σπίτια που βλέπουμε φεύγουμε αριστερά. Κινούμαστε πάνω σε άσφαλτο η οποία μετά από μια δεξιά στροφή συναντά ξανά γραμμή τρένου που την βλέπουμε στο αριστερό μας χέρι. Περνάμε την γραμμή και μπαίνουμε σε χωματόδρομο με αριστερή κατεύθυνση. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο ο οποίος κάνει κάποια ζικ ζακ και έχει έντονη κλίση. Σύντομα φτάνουμε σε ερείπια πυροβολείου στα αριστερά μας που τα προσπερνάμε και συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να βγούμε σε μεγάλο σταυροδρόμι στο οποίο από τα αριστερά μας έρχεται η διαδρομή 3. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία διατηρώντας κοινή πορεία με την διαδομή 3 ως την επόμενη διασταύρωση. Δεν στρίβουμε και συνεχίζουμε ευθεία. Στην επόμενη διασταύρωση θα φύγουμε αριστερά και μετά από λίγο θα δούμε στα δεξιά μας στάνη και αμέσως μετά διασταύρωση. Φεύγουμε δεξιά και στην επόμενη διασταύρωση αριστερά και ανηφορικά. Ο δρόμος ανηφορίζει, περνάει από το πεδίο βολής για να καταλήξει σε σταυροδρόμι. Στο σημείο αυτό αριστερά φεύγει δρόμος για τις κατασκηνώσεις της Σωτήρας και δεξιά για να συναντήσει τον κεντρικό χωματόδρομο για 606 της διαδρομής 2. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία σε μονοπάτι αφήνοντας τον χωματόδρομο που από την αρχή ακολουθούμε. Το μονοπάτι μας οδηγεί σε ξέφωτο που περνάμε κυκλικά από πάνω σε δεξιά (ανατολική) κατεύθυνση. Στο τελείωμα του ξέφωτου το μονοπάτι κάνει διχάλα και εμείς φεύγουμε αριστερά και ανηφορικά. Το μονοπάτι τελειώνει σε μεγάλο δασικό δρόμο λίγο πιο κάτω από την κορυφη 606. Ακολουθούμε τον δρόμο δεξιά και ανηφορικά (κοινή πορεία με την διαδρομή 2) και σε λιγότερο από 5 λεπτά φτάνουμε στην κορυφή του λόφου 606 όπου υπάρχει πυροφυλάκιο και κιόσκι.
Scroll to Top